методики збирання, зберігання, обробки та видалення радіоактивних відходів тощо. Для запобігання опроміненню організму під час роботи з джерелами іонізуючих випромінювань здійснюють дозиметричний контроль. Якщо опроміненню організму неможливо запобігти, ступінь променевого ураження можна послабити, застосовуючи радіозахисні речовини. Основними радіоактивними забруднювачами навколишнього середовища внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС є стронцій-90 і цезій-137. Заблокувати надходження цих речовин в організм можна, збільшивши у харчових раціонах вміст речовин - їхніх аналогів, відповідно кальцію і калію. Основним джерелом кальцію для організму людини є молоко і молочні продукти, бобові рослини - квасоля, горох, боби, соя, а також яблука, груші, сливи, суниці; а калію - картопля, столові буряки, капуста, гречка, соняшник, овочевий перець, виноград та абрикоси. Є речовини, які при введенні в організм захищають його безпосередньо від дії радіації. Річ у тім, що при дії радіації на клітини у живому організмі відбуваються окиснювальні процеси. А механізм захисної дії більшості з цих речовин ґрунтується само на здатності до відновлення. Високі відновні властивості мають деякі природні сполуки, зокрема вітаміни А, С, Е. Радіозахисні властивості мають деякі мікроелементи (див. таблицю). До речовин, які прискорюють виведення радіоактивних речовин з організму, належать сорбенти, що здатні більш-менш вибірково поглинати радіоактивні речовини і разом з продуктами обміну виводити їх з організму. Найвідомішим із них є активоване вугілля. До них належать також пектинові речовини, яких багато у плодах айви, яблук, груш, у гарбузах, коренеплодах.
|