Кількість і якість продуктів харчування залежить від обробітку ґрунту, підживлення рослин тощо. Крім того, ґрунтово-рослинний покрив планети є регулятором водного балансу суходолу, оскільки він поглинає, утримує й перерозподіляє велику кількість атмосферної вологи. Це - універсальний біологічний фільтр і нейтралізатор багатьох видів антропогенних забруднень. Ґрунти виконують активну фільтруючу роль в очищенні природних і стічних вод. Які основні причини зниження агрономічних властивостей грунту? Агрономічні властивості ґрунту погіршує насамперед багаторазовий обробіток його різними знаряддями за допомогою потужних і важких колісних тракторів і комбайнів; водна та вітрова ерозії (цей процес різко зростає внаслідок низької культури землеробства, застарілих методів обробітку ґрунту тощо); споживацьке ставлення до землі, намагання якнайбільше від неї взяти і якнайменше їй повернути, що призводить до виснаження гумусу; перехід на індустріальні та інтенсивні технології, тобто застосування високих доз мінеральних добрив і хімічних засобів захисту рослин, яке супроводжується забрудненням ґрунту баластними речовинами (хлоридами, сульфатами), накопиченням отрутохімікатів у ґрунтах і підґрунтових водах. Відомо, що через застосування інтенсивних технологій вирощування рослин, які передбачають використання великої кількості мінеральних добрив, у продукції накопичуються нітрати. Споживання такої продукції призводить до утворення в організмі людини канцерогенних речовин, що спричиняють злоякісні захворювання. Ґрунти забруднюються відпрацьованими газами тракторів, комбайнів, автомобілів, мастилами та пальним, які витікають з них під час роботи на полях, а також техногенними викидами промислових підприємств - сульфатами, оксидами нітрогену, сполуками важких металів, радіонуклідами. Безповоротної шкоди завдає ґрунтам відведення сільськогосподарських земель, особливо ріллі, під будівництво фабрик, заводів, електростанцій, відкритих гірничих розробок, доріг та міст, військових полігонів тощо. Які заходи спрямовані на збереження ґрунтів? Найважливішим заходом збереження ґрунтів є правильне формування культурного агроландшафту. У кожній екосистемі має бути своє, науково обґрунтоване співвідношення між полями, луками, болотами, водоймами. Це дасть найвищий господарський ефект і збереже довкілля. ![]()
|