Переглянути всі підручники
<< < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >>

 

підставі сприйняття інформації сенсорними системами набувається досвід, розвивається розум, формується особистість.

Скільки сенсорних систем у людини? У людини розрізняють п'ять основних сенсорних систем: зорову, слухову, смакову, нюхову, дотикову, за допомогою яких вона отримує найбільше інформації про довкілля. Часто говорять ще про так зване шосте відчуття, маючи на увазі здебільшого інтуїцію, тобто підсвідомі відчуття.

Крім зазначених класичних п'яти відчуттів, людина відчуває ще й температуру, положення тіла в просторі, біль, рухи, спрагу, голод тощо. Існують змішані відчуття, які важко чітко визначити.

Потрібно відзначити, що рецептори надзвичайно чутливі до дії подразника, на сприйнятті якого вони спеціалізуються. Наприклад, щоб виникло збудження рецепторів ока, достатньо енергії одного-двох квантів світла. Це найменша кількість енергії, яку можна виміряти.

У процесі еволюції сенсорні системи пристосувалися до сприйняття певного діапазону подразнень. Деякі з видів подразнень вони не сприймають. Наприклад, ми не відчуваємо броунівський рух молекул, увесь діапазон електромагнітних та звукових коливань, дію іонізуючого радіоактивного випромінювання та інфрачервоних променів тощо. Щоб дістати потрібну інформацію, людина створила спеціальні технічні прилади, що дають змогу «бачити» інфрачервоне проміння, «чути» ультразвуки та радіохвилі тощо.

Яке значення адаптаційних можливостей сенсорних систем? Загальною властивістю сенсорних систем є їхня здатність пристосовувати рівень своєї чутливості до інтенсивності подразника. Цю властивість називають адаптацією. Суть адаптації полягає в тому, що за високої інтенсивності дії подразника чутливість організму в цілому і рецепторів зокрема до нього знижується, і навпаки, при зниженні інтенсивності чутливість підвищується. Наприклад, пригадайте, як око поступово звикає до темряви. У міру насичення організму їжею нервові центри зменшують чутливість смакових рецепторів, імпульси від яких формують відчуття апетиту.

Аналізатори під дією тривалих вправ здатні підвищувати свої функціональні можливості, тобто «тренуватися». Так тренується слух у музикантів, відчуття смаку та запахів у спеціалістів-дегустаторів.

 

Переглянути всі підручники
<< < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >>
Используются технологии uCoz