язиці, в слизовій оболонці внутрішньої поверхні щік і піднебіння. Спостерігається досить чітка спеціалізація рецепторів до сприйняття різних смакових подразнень. Так, до солодкого найчутливішим є кінчик язика, до солоного - кінчик і краї язика, до кислого - його краї, а до гіркого - корінь язика (мал. 21). Смаковий поріг - це мінімальна концентрація речовин, що створює відчуття смаку. Він неоднаковий для різних хімічних речовин. Наприклад, для цукру він становить 0,01, для кухонної солі - 0,05, лимонної кислоти - 0,009, а солянокислого хініну -0,000008 моль/л. Таким чином, ми найчутливіші до гіркого, менш чутливі до кислого і однаковою мірою сприймаємо солодке та солоне. Відчуття смаку відіграє важливу роль у формуванні апетиту, регуляції травлення. Людина, в організмі якої не вистачає кухонної солі, вважатиме навіть пересолену їжу несолоною. Отже, смаковий аналізатор разом із нюховим бере участь у регуляції обміну речовин людини. 1. Яке значення для людини має запах? 2. Як сприймаються запахи? 3. З чого складається нюхова сенсорна система? 4 Що впливає на відчуття запаху? 5. Яке значення має відчуття смаку? 6. Як виникає відчуття смаку? Як поводиться людина, коли відчуває приємний або неприємний запах? Які галузі промисловості використовують різноманітні запахи? Чому ми не можемо визначити смак гарячої їжі? Чому під час нежитю погано розрізняють смак їжі? СЕНСОРНІ СИСТЕМИ РІВНОВАГИ, РУХУ, ДОТИКУ, ТЕМПЕРАТУРИ, БОЛЮ Пригадайте з курсу фізики, що таке сила земного тяжіння. Підтримання вертикального положення тіла в просторі, сприйняття і регуляція прискорення або уповільнення рухів, обертання навколо своєї осі можливі за умови взаємоузгодженої дії вестибулярного апарату, м'язового чуття і зору. Яка будова і яке значення вестибулярного апарату? Вестибулярний апарат відіграє провідну роль у виконанні такої важливої функції, як орієнтація тіла у просторі. Анатомічно він пов'язаний із внутрішнім вухом і складається з круглого й овального мішечків нюхова сенсорна система смакова сенсорна система смаковий поріг
|